Trkačko udruženje RCN

PHONE:           064 199 37 81

E-MAIL:           runningclubnis@gmail.com

ADDRESS:      Jovana Ristića 11/40, Niš

Prijavi se za novosti

Image Alt

Running Club Niš

TRIATLON

 SWIM – BIKE – RUN paket, i to i te kako moćan paket!

1500 metara plivanja, 40 kilometara vožnje bicikla i 10 kilometara trčanja.

Pobeda nad sopstvenim slabostima i strahovima je nagrada koju dobijaju svi koji prođu kroz cilj.

Za triatlonce ćete čuti da su ljudi od čelika! Koliko god bavljenje ovim sportom iziskuje snage i izdržljivosti, toliko, ako ne i više, učešće u triatlonskoj trci na probu stavlja mentalnu snagu svakog takmičara.

Triatlon spada u fizički najzahtevnije sportske discipline današnjeg doba, a pored toga pruža i zabavu, avanturu, užitak. To je multidisciplinarni sport, ali je mnogo više od svega toga. Karakteriše ga to što na treningu nikada ne odradite sve elemente triatlona u cugu. Ceo triatlon se radi samo na dan trke.

Pravila. Takmičari po tačno utvrđenom redosledu prelaze iz discipline u disciplinu. Najpre plivaju, zatim voze bicikl i na kraju trče. Teren na kome se iz jedne discipline prelazi u drugu, naziva se zona tranzicije. Vreme se meri u pet posebnih sekcija:

– od starta plivanja do početka prve tranzicije,

– od početka prve tranzicije do njenog završetka (vreme T1),

– od početka biciklističkog dela do njegovog kraja,

– od početka druge tranzicije do njenog završetka (vreme T2),

– od početka trčanja do momenta kada se ono završi.

Tranzicije su deo trke kada takmičari prelaze iz plivanja u vožnju bicikla (T1) i iz vožnje bicikla u trčanje (T2).

Ostala pravila mogu da variraju od trke do trke, a uglavnom se odnose na upotrebu određene opreme. Tako je u određenim slučajevima, ukoliko je temperatura vode niža od one koja je propisana pravilima, dozvoljena upotreba odela za plivanje. 

Oprema za triatlon. Odeća, uključujući i odela za plivanje, napravljeni su tako da omoguće što brže presvlačenje u zoni tranzicije. U poslednje vreme, sve je češća upotreba univerzalnog dresa za sve tri discipline. Obuća, kako za biciklizam tako i za trčanje, osim što treba da bude udobna i izdžljiva, potrebno je da bude takva da se može brzo obuti

 i izuti. Ovo je neophodno kako bi se što manje vremena izgubilo u tranzicijama. Bicikl za triatlon je doživeo dosta izmena, a najveće su na upravljaču, koji je dizajniran tako da omogućava minimalno zamaranje ramena i ruku vozača. Pravila o opremi mogu varirati od takmičenja do takmičenja, te je važno dobro se informisati o njima.

Varijacije takmičenja. Olimpijski triatlon je samo jedna od varijanti ovog takmičenja. Postoje brojne kategorije takmičara, razvrstane prema uzrastu i spremnosti za fizičke izazove koje triatlon donosi: mlade nade, elitni takmičari, rekreativci i veterani.  Oni svoju snagu mogu da oprobaju u mini-rekreativnom triatlonu (200 m plivanja, 2.5 km vožnje bicikla, 1000 m trčanja), supersprint triatlonu (400m – 5000m – 2400m), sprint triatlonu (polovina olimpijskog triatlona), zimskom triatlonu, duatlonu (trčanje – bicikl – trčanje), akvatlonu (trčanje – plivanje – trčanje), poluduga distanca Half Ironman.

Poseban izazov za svakog triatlonca predstavlja takmičenje u dugoj distanci, Ironman triatlonu.

Iz godine u godinu sve više fanova prati Ironman, a broj prijavljenih takmičara je u konstantnom usponu. Iza mnogih završenih trka stoje potresne ljudske priče i razlozi zbog kojih se neko odluči na ovakav korak. Ono što objedinjuje sve te priče jeste spoznaja da čovek može da postigne neverovatne rezultate ukoliko to zaista želi. Potrebni su samo doslednost u treninzima i čelična volja.

SAVETI

Još par dana ti je ostalo do prvog triatlona. Treninge si odradio po planu i ispred tebe je još linija cilja. Znaš da ćeš sigurno završiti trku ukoliko ideš skroz lagano, ali ne bi baš ni posljednji da dođeš. Sve će ti biti mnogo jasnije za nekoliko dana, jer se iskustvo stiče trkama. Naučićeš da doziraš napor.

Trema nikome nikada nije bila saveznik. Moraš biti hladnije glave što je više moguće. Triatlonske trke se ne osvajaju na plivanju, pa kreni lagano, laganije nego što misliš da možeš. To će ti pomoći da se u prvih par minuta pozicioniraš u svojoj plivačkoj grupi i da bolje držiš pravac.

Na svakih par zaveslaja podigni glavu i pogledaj gde ti je bova za okret, kako bi konačna distanca u plivanju bila što kraća. Poslednjih 50-ak metara pojačaj rad nogu kako bi krv krenula jače da cirkuliše i u tom delu tela.

Prva tranzicija ne služi da pokaže tvoje sprinterske sposobnosti. Nakon izlaska iz vode garantovano ćeš osetiti blagu vrtoglavicu. Zbog toga je važno da kreneš hodajući, a ne trčeći. Budi fokusiran na radnje koje te očekuju u tranziciji i potrudi se da ne lutaš u potrazi za svojim biciklom. Panika je uvek iza ćoška na ovakvim događajima i čeka da nekoga zaskoči. Presvuci se onako kako to radiš svaki dan, ne pokušavaj danas ništa novo (oblačenje majice preko naočara za sunce i kacige, šortsa preko patika i sl.).

Kaciga je zakopčana, bicikl je skinut sa nosača i, želeći da ne gubiš ni sekunde, odmah sedaš na bicikl. Za to sledi kazna! Ne zaboravi – bicikl mora da se gura do izlaza iz zone tranzicije i može da se sedne na njega tek nakon maunt linije koja je uvek jasno obeležena.

U vožnju ponovo kreni rezervisano. Prvih par minuta se okrepi vodom ili izotonikom i kada budeš siguran da ti se puls stabilizovao, pojačaj do brzine koju si trenirao. Na triatlonima na kojima je dozvoljena zavetrina (sprint i olimpijska distanca), potrudi se da formiraš grupu sa trkačima slične brzine. To će ti sačuvati prilično snage za trčanje. Ukoliko si osuđen na samostalno pedaliranje cele distance, budi objektivan kada trošiš snagu, jer ti noge to neće zaboraviti na trčanju. Poslednjih par stotina metara pre ulaska u T2, uspori i malo odmori noge.

T2 je jednostavniji od T1. Jedino što ne smeš da zaboraviš je da kacigu smeš da otkopčaš i skineš tek nakon vraćanja bicikla na mesto.

Počni da trčiš kraćim korakom od uobičajenog kako bi se noge privikle na trčanje. Trči na taj način par minuta i polako produžavaj korak dok ne dođeš do željenog ritma. Uvijek se trudi da sačuvaš snagu za poslednju trećinu trkačke distance kada možeš realnije da proceniš koliko još možeš da ubrzaš.

Sačuvaj nešto snage i za veliki osmeh i podignute ruke prilikom prolaska kroz cilj!

Za kraj još par saveta:

  • zagrej se pre trke: lagani džoging za brži rad srca i nakon toga zagrevanje gornjeg dela tela u vodi ili na suvom,
  • izmakni se par metara sa glavne plivačke rute i plivaj paralelno kako bi izbegao slučajne udarce,
  • kupovina triatlon trikoa je odlična investicija, a sve će ti biti jasnije kada se budeš prvi put presvlačio u T1,
  • pre trke namesti brzine na biciklu na srednji (ako imaš 3) ili manji (ako imaš 2) zupčanik naprijed i srednji nazad kako bi krenuo u vožnju sa manjim opterećenjem,
  • ne zaboravi da u toku vožnje bicikla unosiš tečnost – od 750ml do 1l za svaki sat aktivnosti,
  • na trčanju ne obraćaj pažnju na druge učesnike i diktiraj sam sebi brzinu,
  • ne zaboravi da se rashlađuješ i unosiš tečnost – 1l za 1h aktivnosti,
  • nakon finiša, nastavi da hodaš i da se hidriraš (unesi min. 500ml tečnosti),

     i presvuci se u suvu, laganu i svetlu garderobu.

Post a Comment