Trkačko udruženje RCN

PHONE:           064 199 37 81

E-MAIL:           runningclubnis@gmail.com

ADDRESS:      Jovana Ristića 11/40, Niš

Prijavi se za novosti

Image Alt

Running Club Niš

NAPREDNO TRČANJE

POLUMARATON

PRAVA PROVERA I IZAZOV

Pošto desetke već imate u nogama, sledeći izazov je polumaraton. Danas je to trkačka disciplina sa najvećim rastom broja učesnika. 

Odluku ste doneli, ali dođu pitanja kada i kako da krenete, kako da tempirate vreme da biste bili spremni za trku, koji bi period godine bio najidealniji za početak.

Važno je imati jasan cilj i dobar plan. Mnogi planovi treninga na koje ćete naići prelistavajući stranice interneta, jesu četvoromesečni planovi. Postoje planovi za početnike, ali i za napredne trkače koji žele dobiti na snazi, brzini, a time i na boljem vremenu. Ne možemo reći da su idealni, jer se mi kao indivude razlikujemo prema polu, uzrastu, godištu, težini, fizičkoj pripremljenost i drugom. Ono što je dobro u tim planovima jeste da su pravljeni na velikom broju trkača i da korišćenjem nekog od njih možete doći do željenog cilja – svog prvog polumaratona!

Racionalnija stvar je rad sa trenerom. Ukoliko imate mogućnosti da finansijski priuštite ličnog trenera, učinite to. Njegov posao je da vas najpravilnije i najadekvatnije pripremi za trku – od inicijalnog testa, preko upućivanja na lekarski pregled i testa opterećenja, do izrade vašeg ličnog plana treninga uz konstantnu kontrolu i praćenje.  Pomoći će vam u svim bitnim detaljima oko treniga, ishrane, odmora, vežbi snage, zagrevanja, istezanja, hidratacije i ostalog. 

Spreman si za tu ludu avanturu? PRIJAVI se onda! Samo znaj, jednom inficiran trkama, zauvek zaražen! Ko se upusti u tu igru, teško će se iz nje iskobeljati. 

Na našem sajtu, u glavnom meniju, nalazi se KALENDAR TRKA. Tu možeš videti datume i mesta održavanja. Ulaskom na registracionu stranicu, dobićeš više detalja o izabranoj trci: o ceni startnog paketa (vodite računa, što se ranije prijavite i platite, kotizacija je jeftinija; što uplatu budete više odlagali i približavali se danu trke, ona poskupljuje), trasi na kojoj će se odžati trka, mestu starta i mestu podizanja startnih paketa, sadržini starnog paketa, nagradi i ostalom bitnom za taj događaj. Popunjavam prijave, dobićete podatke za uplatu i vaš startni broj.

Da, upravo ste ušli u začaran krug. Nema više nazad. Sada vam preostaje jaka vera u sebe. Samo hrabro, pametno i uporno!

Verovatno ste čuli da se veći deo trke trči glavom, a manji, onaj poslednji, srcem, te je veoma važno da pored fizičke pripreme obratimo pažnju i na mentalnu. To bi značilo, biti dobro obavešten i spreman za teške trenutke na stazi.

Polumaraton je polovina maratona. Maratona! Kako jaka, fascinantna reč, nekako uvek vezana za nešto nemoguće i nadljudsko, a vi se želite oprobati na polovini te distance. Da li je to malo? Nikako! Imate doživotno pravo da se svuda i na svakom mestu hvalite time do mile volje. Dobrodošli u elitni klub polumaratonaca! 

Ono što će zasigurno da vas kupi jeste vreme pred sam početak trke. Mnogo veselih, nasmejanih, razdraganih ljudi, atmosfera uzavrela, srce hoće da iskoči iz tela, adrenalin pumpa, pumpa, trema je neizostavna, stotinu pitanja u vezi sa trkom… sve to će vam doveka ostati urezano kao nešto nesvakidašnje, a vi ste imali čast da budete deo tog događaja. Nije daleko od istine da prva ljubav zaborava nema. Minuti i sekunde do signala za start nikako da prođu. Drhtite, cupkate, poskakujete, istežete se, radite sve samo da odagnate misli.

Signal za start i… idemo! Uf kako je sada lakše! Euforija vas nosi, trčanje nikad lakše, skoro pa letite, prvih pet kilometara prolazi sa lakoćom, ne verujete da ste se tako dobro pripremili! Tempo vam je brži, kao i pejs, prolazno vreme po kilometru. Prestižu vas drugi trkači, ali i vi prestižete druge. Prolazite i desetku, malo ste se umorili ali ok, ide to, na polovini ste, ostaje da se prođe još toliko. Četrnaesti, petnaesti kilometar, noge postaju teške, zadisali ste se, žedni ste. Sedamnaesti kilometar, umor vas ubija načisto, verovatno po koji žulj ili grč, lomite se. Došli ste do tačke gde se plaća danak neiskustvu. Još svega par kilometara – do tada ste trčali glavom, a od tada se trči srcem. Telo vam konstatno  šalje signale da ne može dalje, da je to to i da treba stati. Ulazite u fajt tela i psihe. Znajte i budite sigurni da telo ima još zaliha i da ga treba prevariti, skrenuti misli i setiti se svake kapi znoja  na treninzima, setiti se koliko ste uložili u sebe, koliko ste vremena bili odvojeni od najbližih… Koliko iskreno želite preći liniju cilja, da li ste dovoljno jaki?  Obratite pažnju na druge trkače i videćete da svi biju iste bitke i da je to normalna stvar. Ovo je vaš dan, ovo je ono za šta ste se marljivo pripremali i radili. Ne dozvolite da vas slome poslednji kilometri.

Prolaskom kroz cilj, sve se ovo zaboravlja. Taj osećaj je neponovljiv. Sreća, ispunjenost, zadovoljstvo…

Đorđe Anđelković

Post a Comment